Kinetisk energi, skottsäker, kniv eller sprutskydd ... alla vet vad en skottsäker väst är. Men på vilken fysisk princip stoppar en "tyg" eller en stel platta en kula eller en kniv och vad är det material som består av som skyddar dig från en penetrerande kropp? Vilken ergonomi, vilken vikt och vilket nytta / riskförhållande för användaren? Vilken (optimal) livslängd för det skyddande materialet? kort sagt, en snabb översikt som hjälper dig att välja rätt skydd och ta hänsyn till de begränsningar som följer med det!
Vi börjar med att definiera det väsentliga (för de som pissar gå till resten av artikeln), vad är kinetisk energi? Vi kommer att hålla det enkelt och koncist

 • Det är energin från en rörlig kropp (i detta fall kulan, kniven eller sprutan). Denna energi kommer att bero på kroppens massa i fråga och dess hastighet. Kinetisk energi uttrycks i joule. När det gäller en kula - som kommer att vara det enklaste och mest talande exemplet - är det den kinetiska energin som frigörs som bestämmer dess penetrationskraft (med en uppsättning andra faktorer, såsom kulaens kaliber, dess form, dess material, explosionens kraft som gör det möjligt att skriva ut den ursprungliga kraften - inställning av kulan och längden på cylindern - vilket möjliggör ansamling av energi tills dess mun ).
 • För att beräkna kinetisk energi för en boll (eller för ett annat föremål) kommer det att vara nödvändigt att tillämpa följande formel:
 • Ec = 0,5 × m x v 2
 • Ec: Kinetisk energi
 • m: massa - uttryckt i kilo
 • v: hastighet (kvadrat) - uttryckt i meter (per sekund, minut osv.)
  • Så för en 9x19mm-kula med en vikt på 8 gram (0,008 kg) och projicerad med en hastighet på 350 m / s ger den:
   • 0,5 × 0,008 (massan uttryckt i kg): 0,004
   • 350 × 350 (kvadratens hastighet i m / s): 122500
   • därför: 0,004 × 122500: 490 joule
 • Det fascinerande med energi är att det inte går förlorat, bara överfört. En gång från tunnan - och därmed en gång i luften - genomgår en kuls energi en friktion (genom att utspela luften exakt) och det överför en del av det, tills påverkan på det målet . Vid påverkan överförs den återstående energin i sin helhet (beroende givetvis på målets natur) och orsaka skador som går bra på vävnader, ben, organ ...Det är här det skottsäkra materialet kommer att göra jobbet!
Den allmänna idén är därför att absorbera (att stoppa projektilen död är frestande men ... du kommer ihåg att energin inte genomgår en förlust, helt enkelt en överföring - jag låter dig föreställa dig vart den kommer att gå om materialet i skyddet stoppade projektilen utan att absorbera sin energi eh ...) projektilens energiöverföring på en yta (så stor som möjligt) annan än din kropp. Där det blir komplicerat är att spetsen på en kniv eller en kula har relativt ”små” slagytor medan de koncentrerar en fenomenal energi!

kinetisk energi jämförelse

Ballistiskt stål, Kevlar, Goldflex, polyeten, dyneema, keramik... Innan de mekaniska egenskaperna hos skyddsmaterial presenteras, en liten lista över de som används i alla västar på marknaden (jag utesluter medvetet material från nanoteknik, biostål - de berömda spindelborsten - eller cellulära modifieringar av konstnär Jalila Essaïdi):

 • fibrer (finns i flexibla ark):
  • Paraminerna
   • Twaron (Teijin Company)
   • Kevlar (Dupont Company)
   • Goldflex (Honeywell Company)
  • polyetener
   • Spectra (Honeywell Company)
   • Dyneema (DSM-företag)

Av alla dess fibrer behåller vi Goldflex (ökad motståndskapacitet, optimalt torsionsbeteende - dyrare att producera) och Dyneema (högre vikt / hållfasthet än sina konkurrenter och ett anmärkningsvärt motstånd mot fuktighet, nötning och UV).

Igen vi passerar på tillverkningsmetoden och de olika stadier av bearbetning av fibrerna, väver användas såväl som på de fysikaliska egenskaperna för varje material och deras variationer (för info där 6 olika typer av Kevlar, förutom Dyneema, erhållna enligt ett annat tillverkningsprotokoll - Jag har inte tillräckligt med tid att skriva en bok ... Men om du är intresserad, skicka ett meddelande till oss, vi skickar dig dokumentationen).

Du hittar en av dessa fibrer i alla de flexibla ark som för närvarande finns på marknaden. De har mer eller mindre samma mekaniska kapacitet - absorptionskapacitet i joule per m2 - med variationer i motståndskraft mot fukt, UV-exponering och nötning. Uppenbarligen kommer vissa att vara "bättre" än andra, men i vilket fall som helst kommer det att vara nödvändigt att tänka på att en skadad platta (efter absorptionen av ett skott, en exponering för ett kemiskt ämne, en riva ...) måste bli ersatt.

ballistisk fiber dyneema

 • stål (finns i hårda plattor eller specifika utskärningar för att skydda ett fordon eller en byggnad):
  • Armor eller Armox 500 - beroende på tillverkaren
   • Utan att gå in i detalj ett stål med den specifika strukturen, som används för tillverkning av hårda ballistiska plattor och skottsäkra konstruktioner för fordon, modulära byggnader ... Nedgång i varierande tjocklek beroende på behov.
   • 500-indikationen avser hårdhetsindexet (Brinell-skalan)
   • Vi överlämnar stål med ett index på 550 eller mer, de används inte för tillverkning av personliga skyddselement.
 • Keramik - eller snarare ett kompositmaterial inklusive keramik (finns i hårda tallrikar eller bollar, exklusivt för skottsäker användning):
 • Det mesta består av ett första lager av epoxi eller glasfiber - skydd av plattan mot splitter, repor, trubbiga stötar ... - keramik (aluminiumoxid, borkarbid ...), sedan lager av UHMWPE-polyeten (polyeten med hög hög molekylvikt) eller en flexibel ballistisk fiber (se ovan) som säkerställer spridningen av energi över hela plattans yta. Detta ger vad den berömda ballistiska plåten SAPI (Small Arms Protective Insert)
 • De tre keramiska formlerna som används (oftast) för tillverkning av en ballistisk skyddsplatta:
  • Aluminiumoxid (Al2O3 - allmänt känd som aluminiumoxid)
   • Det är den mest ekonomiska formeln (till tillverkningskostnaden och materialvolymen som ska användas för att uppnå en optimal skyddsnivå) och den med den högsta densiteten - beroende på slutproduktens renhet - dess tillverkningsprocess måste visa renhet från 90 till 99,95% och porositet mindre än 2%
  • Borkarbid (B4C)
   • 2 gånger hårdare än aluminiumoxid, men också med lägre densitet, är det idealiska materialet att "stoppa" en kula ... förutom att den är dyr att producera, extremt spröd att "riva" - vilket är till exempel kännetecknet för en perforeringskula - och att den kräver en annan tillverkningsprocess beroende på om man vill få optimalt skydd för absorptionen av en eller flera. För att utnyttja dess exceptionella prestanda används i allmänhet borkarbid tillsammans med kiselkarbid.
  • Silikonkarbid (SiC)
   • Vi finner grovt sett samma fysiska kapacitet som borkarbid, dock med en högre densitet. Kombinationen av en hårdhet som nästan liknar aluminiumoxid och borkarbid med dess densitet - beroende på tillverkningsprocessen - mer eller mindre hög gör det till det ideala valet för (eller snarare mot) kulor med mycket hög hastighet eller piercing.
  • Det bör noteras att den keramiska komponenten till sin natur är "spröd" och att den keramiska skyddsplattan alltid kommer att drabbas av betydande skador vid stötar - det är till och med delvis det som säkerställer överföringen av energi och l stoppa projektilen. Vi kommer att diskutera skillnaden mellan "enstaka" och "flera" träffar (platta som presenterar möjligheten att absorbera energin hos en eller flera projektiler) men, som påpekades i introduktionen av kapitlet "keramik", för att säkerställa materialets konsistens, vilket gör det möjligt att bibehålla sina ballistiska egenskaper och undvika utsprång av splinter, innebär tillsats av ett kompositmaterial (i hölje - epoxi, polyester-kolfiberhartser) och ett ballistiskt material (för att exempelvis polyeten eller aramidfiberbas - möjliggör minskning av mikrosprickor i den keramiska plattan och optimal absorption av kinetisk energi). De flesta keramiska plattor har också ett lager av material (fenolskum) för dess brandbeständighet och värmeisoleringsegenskaper.

Kort sagt, ju styvare den keramiska plattan (och gjord i kombination med en "filt" och "förstärkt" med ballistisk fiber), desto "hårdare" använde keramiken - hårdare än materialet i kulan - desto bättre är det. 'Öst!

 • Högpresterande polyeten (UHMWPE - ultrahögmolekylär polyeten) i sin laminerade kompositform (i sin fiberversion är UHMWPE - särskilt Dyneema och Spectra ballistiska skyddsmaterial i form av flexibla ballistiska plattor) - återigen Material tappas i form av enskilda plattor eller skärs i storlek för skydd av fordon eller flygplan. Låt oss hålla det enkelt: hittills är det den mest resistenta termoplastiska föreningen (mot stötar, lösningsmedel, nötning) och den absorberar knappast fukt. Sammansatt av en upprepning av monomerenheter (ungefär upprepning av strukturen i en makromolekyl - tusentals gånger. Polymerisation), kan UHMWPE göras i flera processer (med impregnering av en termostatmatris , med ett antal filament mer eller mindre höga eller med en mer eller mindre bred sektion, med en viss snurrning ...) och skyddsplattan kan ha ett varierande antal ark ("arket" av UHMWPE tillverkat av DSM Dyneema ® SB71 till exempel), men när det gäller en hård platta kommer den alltid att presenteras i kompositform. Dess mycket låga densitet och exceptionella motståndskapacitet gör det till det perfekta materialet för ett optimalt skydd / viktförhållande.
 • Du hittar UHMWPE i sammansättningen av de flesta ballistiska sköldar och visorer - särskilt för att det möjliggör insyn och därför en optimal vision för bäraren.
 • En UHMWPE-platta kan inte användas för skydd mot en perforeringskula eller med mycket hög hastighet (en testuppsättning har visat detta) men kommer att vara en utmärkt tillsats till den keramiska plattan för att tillåta en slags individuell platta i "sandwich" - den keramiska plattan och kompositplattan som presenteras ovan - som ger skydd mot de flesta lätta kalibrar (exklusive viss specifik ammunition, .50 BMG, .408 CheyTac, i princip allt som också kan fungera som en anti-fordonskaliber ).

keramiskt arrangemang

Bra ! Så hur fungerar det egentligen? Relativt enkelt! oavsett om det är fiber, stål eller keramik är det viktiga:

 1. Att materialets molekylstruktur har en maximal energiabsorptionskapacitet.
 2. Att absorptionen av energi sker på den bredaste möjliga ytan.
 3. I fallet med en kullsäker väst möjliggör kraften av stödet på skyddsmaterialet deformationen (och reducerar därför energikoncentrationen genom att låta kullen expandera) eller utbrott av projektil.

För de föreslagna ”flexibla” skyddsmaterialen (kevlar, goldflex, spectra eller dyneema):

För populariseringens skull avvisar jag frivilligt strukturella skillnader mellan para-aramider och polyeten. Föreställ dig ett tennisbananät (eller ett fotbollsmål). När en boll (eller en boll) träffar nätet deformeras den koniskt och strängarna som utgör nätet absorberar energin vid 360 ° tills den är helt absorberad och bollen stannar . Det "mjuka" textilmaterialet på en skottsäker platta kommer att fungera på exakt samma sätt, förutom att det trauma som orsakas av en mycket kraftig konisk penetration - och på en mycket liten yta - in i kroppens inre kan vara. lika dödlig som om projektilen verkligen trängde igenom kroppen. Skillnaden ligger därför i ett nät av fibern mycket tätare än ett nät av ett sportnät. Detta mycket fina nät möjliggör spridning av energin över hela plattans yta och därmed minskningen av den koniska deformationen som projektilen påförts (vi kommer tillbaka till detta i kapitlet om de olika officiella standardiseringarna).

För att möjliggöra denna energispridning och fullständiga stopp av projektilen före penetrering är det nödvändigt:

 • En följd av textilskikt som fungerar individuellt som ett nät
 • Ett nät av varje skikt som är tillräckligt bra för maximal dispersion av energin på hela dess yta
 • Att vid påverkan verkar energiöverföringen på själva projektilen genom att "krossa" den för att eliminera en del av penetrationen på grund av kulernas koniska form - och därmed genom att bidra till att öka ytan på "fångst". ansvarig för bollen
 • Att den använda fibern har exceptionella draghållfasthetsegenskaper
 • Det specifika fallet med kniv- eller sprutskyddsplattor:
 • Skillnaden i hastighet (hastighet) hos ett slag som bärs med en kniv (eller en plockning eller en spruta) är mycket mindre än en kula (även av mycket liten kaliber). Faktum är att tillverkarna (den första standardiseringen av anti-knivplattor dateras från ... 1993) var tvungna att anpassa den mekaniska hållfastheten hos de fibrer som vanligtvis används för att stoppa balorna.
 • De använda fibrerna har samma varunamn - Dyneema eller Kevlar - men tillverkningsprocessen är olika för en mask kunna absorbera och för att stoppa fortskridandet av ett blad eller en nål in i ytan på plattan.
 • Vi återkommer senare, men det var den engelska (jävla rostbiff) som (alltså 1993) via HOSDB (Home Office Scientific Development Branch - vetenskapliga institutet inrikesministeriet vad) utveckla en särskild standard utformad för skydd mot knivblad eller sprutor (ballistiska egenskaper, testprotokoll, effektivitetsnivåer etc.)
 • Det noteras att en knivkantplatta kan bäras i samband med en kulsäker plåt

För de föreslagna ”hårda” skyddsmaterialen (keramik & UHMWPE):

Processen är lite annorlunda! Syftet med en hård platta är att skydda bäraren från mekaniska skador på en mycket snabbare ammunition (potentiellt med en design som är utformad för ökad penetration eller koncentration av kinetisk energi i ett litet område). Uppförandet av en kula av en mer "blygsam" kaliber (eller med en mindre startexplosion) när den träffar en "textil" -platta kommer absolut inte att vara identisk i fallet med en snabbare och mer "kula". kraftfull ". Å ena sidan eftersom den frigjorda kinetiska energin kan tillåta projektilen att tränga in i skyddsytan utan problem - och fortsätta sin bana i bärarens kropp - och å andra sidan för att även i händelse av absorption av energin den mekaniskt pålagda koniska deformationen skulle orsaka fysiologisk skada potentiellt lika dödlig som om det inte fanns något skydd alls. Det är därför absolut nödvändigt att plattan håller:

 • Den består av ett material som är hårdare än det motsatta det (bollen som försöker tränga in)
 • Att absorptionen av energi görs (som för flexibla plattor) på största möjliga område
 • Att på slag (alltid som för flexibla plattor) kraschar eller sönderdelas projektilen till det maximala
 • Det speciella fallet med "multi-hits" (plattan kan absorbera energin hos flera projektiler i följd):
 • Inget mycket komplicerat - se kapitlet "Keramik - eller snarare ett kompositmaterial inklusive keramik" som beskriver strukturen på en platta bestående av olika lager (skyddande beläggning - epoxi, keramik, komposit ballistiskt material och potentiellt ett lager av fenolskum).
 • Det är denna "smörgås" -komposition som gör det möjligt att behålla huvudsakligen keramikens egenskaper (som, som angivits ovan, kommer att splittras från första slag). Även som ett "stycke" keramiskt material, så fort "sandwich" -designen bibehåller sin ursprungliga struktur - kort sagt, förblir det keramiska stycket komprimerat i sin matris (före den första kollisionen) sina mekaniska egenskaper. Det sammansatta ballistiska materialet kommer att fortsätta att fullgöra sin roll som absorberande energi.
 • Förutom "sandwich" -kompositionen spelar den typ av struktur som används för den keramiska ytan in. Enligt de test som citeras nedan är det viktigt att keramiken inte placeras i ett stycke utan i flera "brickor". Denna kakel gör det möjligt att hålla intakt skyddskapaciteten hos kakelplattorna intill kakeln som absorberade den första stöten. Logiskt vad.
 • Baserat på ett jämförande test V50 (hastighet 50 - se nedan) görs av herrarna Horsfall och Buckley och Watson et al (ta en titt på google om deras tester är av intresse för dig) med intakta plattor och plattor har genomgått en inverkan, anger resultatet (beroende på hastigheten på bollen vid tillslaget / med en ammunitions 7,62 / SAPI plattor på aluminiumoxid) en minskning i prestanda 3 att 8%. Detta visar fortfarande att materialet bibehåller en kapacitet att 24 12% över standardkraven.
 • Varning: även om materialet gör jobbet kommer det inte att kunna skydda dig mot dussintals stötar! Kort sagt, täck fissa!
 • Det särskilda fallet med "fristående" plattor (plattan som ger den skyddsnivå som den anger - beroende på vilken standard som valts för testet - utan att användas tillsammans med en annan (flexibel) skyddsplatta:
 • Återigen är det en skyddande platta (hård) som kommer att ha gynnats av en tillverkningsprocess eller en struktur som tillåter dess användning ensam utan att bäras i kombination med stödet av en flexibel platta (konventionellt en skyddsplatta som bärs i en väst OCH en hård platta som bärs över den i ett fack som tillhandahålls för detta ändamål). Kort sagt, du kan använda denna platta i en taktisk "platthållare" - vilket minskar volymen och vikten som representeras av kombinationen av västen med mjuk platta + hårdplatta såväl som bärarens komfort. Uppenbarligen minskar detta också den skyddande ytan, men om du är mer eller mindre säker på att möta bilder av kaliber som är kraftfullare än de som "behandlas" av en flexibel platta ... kan du lika gärna inte bli uttråkad - tänk på risken för skada. fragment av granatsplinter ...
 • "Anti-trauma" plattan:
 • Enkelt: det är en extra flexibel platta (vanligtvis i fiber, men den fanns tidigare i stål eller aluminium) som är förpackad i ett mycket tunnare format än den klassiska flexibla skottsäkra plattan (men därför i samma material). Tanken är inte att erbjuda ett "ytterligare" skydd utan att begränsa den koniska deformationen vid kollision (och det fysiologiska traumat som härrör från det) genom att optimera ytan för energidispersion och krossning av projektilen. vid kollision.

Men vilken typ av plattor stoppar då vilken typ av mätare eller flis?

Varje industrialiserat land - Frankrike, USA, Tyskland, Kina, Ryssland, England ... Har vid en tidpunkt definierat ett testprotokoll som definierar skyddskapaciteten (för granatsplinter, ammunition, sprängeffekt och knivar) av varje använt material. De olika protokollen erbjuder alla (beroende på de begränsningar som krävs för testerna) en skala som gör det möjligt att bestämma vilken produkt som är bäst lämpad för risken som ska behandlas.

Tja, vi börjar hemma, va? Det är det mindre av det! Det franska protokollet och bedömningsskalan därför:

 • Det finns ett litet problem: AFNOR (Association Française de Normalization) erbjuder inte ett specifikt protokoll för skottsäkra material som används för personligt skydd eller på fordon.
 • Observera dock:
  • NF A36-800-2 och NF A50-800-2 standarder (svetsbara varmvalsade stålplåtar för rustning - Del 2: avfyrningstestmetod)
  • Standarden NF P 78-401 (ersatt av den europeiska standarden NF EN 1063 - Byggnadsglas - Säkerhetsglas - Test och klassificering av motståndskraft mot kulattack)
  • NF EN 1522 / 1523-standarden (Windows, dörrar, förslutningar och persienner - Skottmotstånd - recept och klassificering)
  • Kort sagt ingen kommentar ...

Det amerikanska protokollet och betygsskalan:

 • Ni känner alla till NIJ: s standard. Men Ricans gillar att göra det stort! Detta ger därför:
 1. Standarderna definierade av NIJ (National Institute of Justice - den amerikanska federala vetenskapliga forsknings- och standardiseringsorganisationen):

NIJ Standard 0101.07 - Ballistic Resistance (draft)
NIJ Standard 0101.06 - Ballistic Resistance
NIJ Standard 2005 Interim Requirements for Ballistic Resistance
NIJ Standard 0101.04 - Ballistic Resistance
NIJ Standard 0101.04 Revision A - Ballistic Resistance
NIJ Standard 0101.03 - Ballistic Resistance
NIJ Standard 0115.00 - Stab Resistance
NIJ 0104.02 Standard - Riothjälmar och ansiktsskärmar
NIJ Standard 010600 - Hjälmar
NIJ Standard 0117.00 - Public Safety Bomb Suit Standard
NIJ Standard 0108.01 - Ballistic Protective Materials
FBI Body Armor 2008 testprotokoll
HP White 401-01b hjälmprovningsprocedur

 1. Standarderna definierade av den amerikanska militären:

MIL-STD-662F, STANDARD MILITÄR: V50 BALLISTISK TEST FÖR ARMOR

Det tyska protokollet och betygsskalan:

 • Med mina ursäkter, omöjligt att hitta en version av dokumenten på franska eller engelska, så jag ger dig den ursprungliga versionen på tyska - du måste fortfarande använda google translate huh ...
 1. Det tyska certifieringsorganet (Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen) definierade följande standarder:

VPAM KDIW2004 Stativ: 18.05.2011
VPAM KDIW 2004 Stativ: 12.05.2010
VPAM HVN 2009 Stativ: 12.05.2010
VPAM APR 2006 Edition: 2009-05-14
VPAM BSW 2006 Stativ: 14.05.2009

Det ryska protokollet och betygsskalan:

 • GOST (för de som är intresserade av en översättning av dokumentet skicka mig ett meddelande, vi vet hur man gör det internt).

GOST R 50744 95

Det engelska protokollet och bedömningsskalan:

 • Det erinras om att det var det engelska vetenskapliga institutet som först definierade ett specifikt protokoll för material tillverkat för skydd mot 2013-knivar och sprutor.
 1. Det engelska certifieringsorganet - HOSDB (Home Office Scientific Development Branch) definierade följande protokoll:

HOSDB Body Armor Standards för Storbritanniens Polis (2007)
HOSDB Body Armor Standards för Storbritanniens polis (2007) 1 Del: Allmänna krav
HOSDB Body Armor Standards för Storbritanniens polis (2007) Del 2: Ballistic Resistance
HOSDB Body Armor Standards för brittisk polis (2007) Del 3: Kniv och Spike Resistance

Det kinesiska protokollet och bedömningsskalan:

 • Jag hoppas att du har några begrepp på engelska, det här är den enda versionen jag hittade - förutom kinesiska och mandarin självklart ...
 1. Standarden definieras under namnet:

GA 141 2010

Natos bedömningsskala och protokoll (STANAG) - endast för fordon och flygplan:

 • Detta protokoll uttrycks i 2-volymer (Nato AEP-55 STANAG 4569 1-flyg och 2-flyg)
 • Den är inte avsedd för personliga skyddselement, utan endast för fordon och flygplan
 1. Standardtabellen finns här:

Nato AEP-55 STANAG 4569

Australien och Nya Zeeland protokoll och betygsskala:

 • Det bör noteras att detta protokoll endast tar hänsyn till handpistoler och jaktkalibrering .12
 1. Standarden definieras under namnet:

AS / NZS 2343: 1997

HÄR SAMMANFATTNINGSBESTÄMMELSE FÖR ENSKILDA SKYDD OCH SKYDD FÖR FÖRDON OCH LUFTFARTYG

SMÅ TIPS FÖR (OCH EFTER) KÖP:

 • Tänk på rörlighet och rörelsekomfort - att vara stilla under fiendens eld är att vara död
 • Inget skyddsmaterial garanterar att en projektil inte tränger in. Ha förtroende för ditt material, men på ett motiverat sätt, exponera dig inte på ett meningslöst sätt
 • När en platta (flexibel eller stel) har genomgått stötar eller betydande nedbrytning ... är den inte längre i drift!
 • När du bedömer vikten på din väst eller dina tallrikar ta hänsyn till vagnens väska, din ammunition, dina vapen ...
 • Köp "anti-trauma" plattor. Kostnaden är lägre och i alla fall lägre än smärtan och därmed dödlig risk för fysiologisk skada orsakad av den inre deformationen av dina flexibla plattor vid stötar
 • Kom ihåg att effektiva material har en livstid! Utöver garantin från säljaren eller tillverkaren måste du tänka på att materialet inte längre är i drift
 • Observera underhålls- och skyddsanvisningarna (fuktighet, UV-exponering, exponering för lösningsmedel, etc.) som anges av säljaren eller tillverkaren
 • Öva på att hantera dina vapen och tillbehör som du bär med din väst eller din tallrikshållare på ryggen! Det kommer att förbättra dina känslor som dina reflexer

Lycka till, och som alltid, håll dig säker, välsignad!

Lämna ett svar